środa, 23 października 2013

Leczo.

Jaka jest Wasza ulubiona jesienna potrawa? Bo moja to LECZO! :) Przedstawiam Wam pyszny i prosty przepis mojej drugiej połówki na LECZO NA SŁODKO.

Leczo na słodko  (przepis na 2 osoby)


Skład:
2 duże cebule
2 kiełbasy (ja użyłam śląskiej)
5 czerwonych papryk
4 kiszone ogórki
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka vegetty
pieprz
łyżka cukru

Przygotowanie:
1. Cebule kroimy na pół i siekamy. Kiełbasę kroimy w większą kostkę. 
2. Kiełbasę razem z cebulą podsmażamy na patelni lub w garnku z cienkim dnem.
3. Następnie kiełbasę z cebulą wrzucamy do garnka oraz dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Dolewamy 1/4 szklanki wody i dusimy pod przykryciem.
4. Kiedy papryka zmięknie, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone i dalej dusimy.
5. Przyprawiamy solą, vegettą i dodajemy koncentrat, a na końcu cukier.
6. Jeśli brakuje nam "czegoś", dodajemy wedle uznania, bo wiadomo, że każdy będzie miał innej wielkości paprykę, cebulę, ogórki i kiełbaskę ;)

Dla mnie to najlepszy smak dzieciństwa! :)



Bon appétit!

Karola

wtorek, 15 października 2013

Parowar part 1 ! :)

Hi!
I przyszła jesień... Ja ostatnio mam taki "kryzys", że brak mi pomysłów kulinarnych! Nawet nie umiem sprecyzować na co mam ochotę :P Dzisiaj przypomniało mi się, że posiadam takie urządzenie jak parowar. Kurzył się biedak, bo tylko raz go używałam... :) Ale obiecuje poprawę i obiecuje korzystać z niego częściej. Chciałabym Wam przedstawić jak w szybki i prosty sposób stworzyć smaczny i ZDROWY obiad.

Pierś z kurczaka "nadziana" mozarellą (porcja dla 2 osób)



Skład:
pierś z kurczaka
3 grubsze plastry mozarelli
2 ogórki konserwowe
przyprawy wg uznania (ja użyłam; przyprawa kurczak złocisty,oregano,zioła prowansalskie,papryka słodka)

folia aluminiowa
parowar

Przygotowanie:
1.Dzielimy filet na płaty, lekko tłuczemy.
2.Przyprawiamy z jednej i drugiej strony. Układamy mozarelle i pokrojone w paseczki ogórki, następnie zawijamy i bardzo ciasno owijamy folią aluminiową.






VOILA! :)





Bon appétit!


Karola.