piątek, 9 sierpnia 2013

Coś na ochłodę.

Hi!

Jak sobie radzicie z upałami? U mnie dzisiaj "troszkę" zelżało, jest "zaledwie" 24 stopni, a jak tam u Was?

Większość z Was pewnie robiła już własny sorbet, a jeśli nie to polecam Wam ten domowy, łatwy w przygotowaniu sorbet truskawkowy.

Sorbet truskawkowy

Skład:
Truskawki (ja użyłam 300g świeżych i 300g mrożonych)
Cukier (ja użyłam 1 łyżkę brązowego)
Cytryna (ja użyłam dwie łyżki wyciśniętego soku z cytryny)

Przygotowanie:

1. Obieramy truskawki z szypułek i wrzucamy do pojemnika w którym będziemy blendować.
2. Blendujemy wszystkie truskawki razem (te mrożone i świeże). Dodajemy cukier i sok z cytryny, blendujemy dalej. GOTOWE! :)




3. Wlewamy całą masę do pojemnika w którym będziemy zamrażać i wkładamy do zamrażarki. Mrozimy wedle uznania, w zależności czy mamy ochotę na półpłynną masę, czy totalnie zmrożoną.


Bon appétit!

Karola.